• Akustiikka

  Akustiikalla on merkittävä vaikutus yleiseen asumisviihtyvyyteen, jonka lisäksi hyvin akustisesti toimivassa tilassa äänentoistolaitteistosi täysi potentiaali tulee hyödynnettyä.

  Yleisakustiikka

  Yleisten elämiseen tarkoitettujen tilojen akustointi vaikuttaa ratkaisevasti paitsi musiikintoiston laatuun, myös keskustelun ja hälyäänien voimakkuuteen. Hyvin suunnitellussa tilassa kaiunta-ajat pysyvät kohtuullisina ja kovat äänet pehmenevät nopeammin. Tällaisessa äänimaisemassa on helppo rentoutua, eivätkä hälyäänet häiritse keskustelua. Myös äänentoistolaitteet pääsevät oikeuksiinsa, kun kuuntelukokemus on luonnollisempi ja vaikuttavampi. Nykyään akustointi on myös helppo toteuttaa kustannustehokkaasti sisustuksen ehdoilla. Hyvä akustiikka parantaa asumisviihtyvyyttä kokonaisvaltaisesti.

  Yksi yleisimmistä ongelmista nykypäivän omakotirakentamisessa on akustisten tekijöiden huomiotta jättäminen tai niiden vaikutuksen vähättely. Arkkitehdit piirtävät komeita ja korkeita olohuonetiloja joiden lasiset seinät ja vinokatot näyttävät hyvältä. Asujia odottaa kuitenkin ikävä yllätys viimeistään muuttopäivänä, kun tila paljastuu akustisesti painajaiseksi. Tällaisissa tiloissa mitataan suosituksiin verrattuna jopa kaksinkertaisia kaiunta-aikoja. Lisäksi tällainen tila toimii yleisesti hyvin tehokkaana äänen kantajana. Yllätys voikin olla suuri kun alakerrassa sijaitseva TV tuntuu kuuluvan jopa voimakkaammin korkean olohuoneen yhdistämässä toisessa kerroksessa. Kaikuinen tila muuttuu nopeasti hälyisäksi jo muutaman henkilön käydessä keskustelua. Pitkät kaiunta-ajat vaikeuttavat myös kuullun ymmärtämistä ja tätä kompensoidakseen ihmiset yleensä alkavat puhua äänekkäämmin. Näin noidankehä on valmis. Tällaisessa tilassa ei korkealaatuinenkaan äänentoistojärjestelmä pääse oikeuksiinsa.

  Edellä mainitun kaltaiset tilanteet olisivat kuitenkin suhteellisen helposti vältettävissä oikeanlaisia akustisia ratkaisuja hyödyntämällä. Jo rakennusvaiheessa huomioitavat yleisakustiikan ratkaisut ovat varsin kustannustehokkaita toteuttaa ja kokonaisvaltaisen asumisviihtyvyyden kannalta ensiarvoisen tärkeitä. Yleisesti ottaen korkean olohuoneen tai muun paljon kovia pintoja sisältävän tilan kattopinnan akustoiminen on ensimmäinen askel - ja monesti ainut tarvittava miellyttävän yleisakustiikan aikaansaamiseksi.

  Markkinoilla on useita vaihtoehtoisia tapoja yleisakustiikan toteutukseen. Edullisimpia ovat kattopintaan suoraan liimattavat tai lista-asennuksena asennettavat akustiikkalevyt tai rei'itetyt kipsilevyt joiden taustalle voidaan asentaa vaimentava kerros villaa tms. Jos halutaan huolitellumpaa yleisilmettä, jossa levyt on sävytetty haluttuun väriin ilman näkyviä saumoja, löytyy tähänkin ratkaisut. Uima-allastiloihin soveltuu hienosti taas perforoitu vinyylikatto, joka toimii visuaalisena ja akustisena elementtinä. Kattomateriaalia saa kymmenissä eri sävyissä.

  Tämän tilan akustiikka on toteutettu Barrisolin perforoidulla vinyylikatolla.

  Räätälöidyt kuunteluhuoneet.

  Yksi äänentoistojärjestelmäsi kokonaissoinnin kannalta merkittävimmistä tekijöistä – ellei merkittävin – on huoneesi akustiikka. Heikossa akustisessa tilassa ei korkealaatuinenkaan laitteisto soi tyydyttävästi. Silti huoneen akustoiminen on yksi eniten laiminlyötyjä osa-alueita, jopa pitkän linjan harrastajien keskuudessa.

  Usein akustiset ratkaisut nähdään kömpelöinä ja vaikeasti sisustukseen istutettavina ratkaisuina. Näin ei kuitenkaan tarvitse nykyään olla. Jo suhteellisen pienellä panostuksella huoneen akustiikkaa voidaan parantaa merkittävästi.

  Räätälöityjä kuuntelutiloja kuten korkealaatuisia kotiteattereita suunnitellessa täytyy ottaa huomioon useita seikkoja. Näitä ovat esimerkiksi huoneen koko, muoto, kuuntelupaikan sijainti, akustiikkapaneeleiden sijoittelu, tyyppi (ääntä imevä, heijastava vai hajottava pinta) ja määrä. Pelkkien hajanaisten akustiikkapaneeleiden "roiskiminen" sinne tänne ei yleisesti johda parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

  Yrityksenä tarjoamme asiakkaillemme kokonaisvaltaisia palveluja akustiikan, kuvan- ja äänentoiston osa-alueilla. Akustiikasta puhuttaessa muodostuu helposti mielikuva valkoisista akustiikkalevyistä, joita käytetään porraskäytävien katoissa ja toimistojen kattoratkaisuissa. Ei siis ole mikään ihme, että tällainen ratkaisu ei puhuttele visuaalisesti moniakaan, ja tästä mielikuvasta käsin akustiikan parantaminen jää tekemättä.

  Kokonaisuuksien suunnittelu ja toteutus.

  Olemme yrityksenä suunnitelleet ja toteuttaneet pienimuotoisia akustiikkaprojekteja kuin myös eräitä suomen hulppeimmista räätälöidyistä kotiteattereista. Mikäli olet suunnittelemassa räätälöidyn kotiteatterihuoneen rakentamista tai mietit ratkaisuja yleisakustiikan parantamiseen niin ota meihin yhteyttä. Palvelumme eivät ole ilmaisia, mutta panostus akustiikkaan tuo mittavia ja pysyviä hyötyjä asumisviihtyvyyteen jonka lisäksi pääset hyödyntämään mahdollisesti omistamasi äänentoistojärjestelmän täyden potentiaalin kun huoneen ominaisuudet eivät toimi pullonkaulana.

All Posts
×